Welke fotografie heeft jouw voorkeur?

Op mijn website zijn veel soorten van fotografie te zien. Veel dingen vind ik leuk om te doen, maar sommige soorten van fotografie liggen me minder. Hieronder vertel ik waarom een bepaalde soort van fotografie me wel en minder ligt.

Hoe het begon

Het begon allemaal al toen ik klein was. Veel familieleden zijn actief met fotografie. Mijn opa had zelfs in het verzorgingstehuis nog een doka in de badkamer en ook thuis werden mijn broer en ik veel op de foto gezet door mijn ouders.

Zelf kreeg ik toen ik klein was mijn eerste echte camera. Eentje met een rolletje en nog losse flitsblokjes die vier keer konden worden gebruikt. Deze camera ging mee op vakantie en tripjes naar bijvoorbeeld de dierentuin. Toen ik op de middelbare school zat, waren er wat minder momenten dat ik met de camera op pad ging. Nog steeds ging de camera mee op vakantie en af en toe op een feestje maar eigenlijk verder niet.

Van vakantie naar fotoshoot

Toen ik na mijn HBO opleiding mijn eerste verre reis maakte, sloeg het fotografievirus weer toe. Ik kocht toen ook mijn eerste analoge spiegelreflexcamera (Minolta 5000i). De vakantiefoto’s zijn altijd mijn mooiste souvenir geweest. Heel af en toe werd ik gevraagd om foto’s te maken van kinderen of familie. In 2005 kwam de eerste keer de vraag of ik een trouwreportage wilde doen. Inmiddels had ik al meerdere fotocursussen gevolgd en wel wat ervaring opgedaan dus heb ik het aanbod geaccepteerd. Deze dag was wel een van de spannendste dagen die ik mocht vastleggen. Hierna heb ik nog meerdere keren bij een trouwerij als fotograaf mogen optreden. Alhoewel ik nu veel meer foto’s heb gemaakt, blijft dit toch altijd heel spannend. De juiste plaats op het juiste moment vastleggen. Emotie van de dag overbrengen en relaties tussen familieleden ontdekken, zodat iedereen aan het einde van de dag op de foto staat. Heel bijzonder wel dat je bij zo’n gebeurtenis aanwezig mag zijn en ook grote delen achter de schermen meemaakt.

Nieuwe technieken en ontwikkeling

Omdat ik fotografie zo leuk vond ruilde ik na een paar jaar mijn analoge camera in voor mijn eerste digitale spiegelreflexcamera (Minolta 7D). Hiermee was ik in staat om direct te zien wat er gebeurde als je instellingen veranderde en dit was dan ook een hele leerzame tijd. Tijdens een gevorderde cursus fotografie aan de volksuniversiteit van Den Haag leerde ik niet te accepteren dat de foto goed was, maar pas tevreden te zijn als de foto zo was als dat ik van te voren in mijn hoofd had. Hierbij leerde ik ook in een studio fotograferen, met aparte lampen en met een model. Het model was erg ervaren en in het begin deed ze alles uit zichzelf. Daarna volgde ze de aanwijzingen die je gaf precies op, zodat je heel goed kon merken dat je niet duidelijk was in je aanwijzingen als ze totaal iets anders deed als wat de bedoeling was.

Na deze cursus heb ik meerdere gezinnen en baby’s op de foto mogen zetten. Heel leuk, maar ook zo moeilijk. Vooral bij de kleintjes is de tijd heel kort en ben je erg afhankelijk van eten en slapen. De eerste fotoshoot van een vier maande oude baby was dan ook flink zweten. Inmiddels heb ik wel een vaste routine in de volgorde, maar het blijft erg baby-afhankelijk hoe het allemaal ter plekke verloopt.

Macro en close-up

Omdat ik meer uit mijn foto’s wilde halen en om te kijken wat ik nou echt leuk vond heb ik nog een cursus gevolgd. In deze cursus moest je een onderwerp kiezen en hier een aantal opdrachten voor doen. Alles kon, straatfotografie, portret, architectuur etc. Ik besloot te gaan voor het onderwerp macro en close-up. Ik had al een tijdje een macrolens voor mijn camera, maar die gebruikte ik voornamelijk voor insecten en bloemen. Na deze cursus keek ik met een hele andere ogen naar de dingen in mijn huis, wat zorgde voor veel van mijn foto’s op mijn website onder kopje product en macro. Water en rook waren de grootste uitdagingen en tevens de leukste onderwerpen om al mijn creativiteit op los te laten.

Colour

Landschap, gebouwen en mensen

Tijdens al mijn reizen sjouwde ik behoorlijk wat mee aan fotoapparatuur. Het was het allemaal waard, want al het moois wat ik onderweg zag, kon zo als foto mee naar huis voor een herinnering later. Straatfotografie en landschapsfotografie zijn dingen waar ik me volledig op kon uitleven tijdens de vakantie. Ik vind het niet zo leuk als mensen poseren voor de foto, maar als je een beetje grote lens hebt of niet zo zichtbaar bent levert dat de mooiste natuurlijke plaatjes op. Met gebouwen heb ik altijd een beetje moeite. Soms zie ik zulke mooie foto’s van gebouwen, maar zelf krijg ik alleen het gebouw erop zoals het eruit ziet. Dit is iets wat ik wel mooi vind, maar zelf minder mee heb. Waar ik bij andere foto’s altijd een beeld in mijn hoofd heb hoe het eruit moet komen te zien, lukt dat niet zo goed bij gebouwen.

Dieren

Dieren heb ik vanaf jongs af aan al geweldig gevonden. Insecten zoals vlinders en lieveheersbeestjes zie je ook genoeg terug op mijn website. Maar ook de grotere dieren vind ik geweldig. Tijdens vakantie het wild, maar thuis huisdieren in alle vormen en maten. Het leukste was de fotoshoot die ik bij een dierenarts mocht doen ter ere van dierendag (zie blog dierendag 2014). De twee honden van een vriendin van mij en mijn eigen kat zijn altijd leuke modellen geweest. Geduld is bij dieren alleen iets wat je zeker moet hebben.

Conclusie

Het is lastig om te zeggen wat ik nu het leukst vind om te fotograferen. Als ik zou moeten kiezen zou macro en close-up bovenaan staan. Meteen gevolgd door portret van mensen en dieren. Voor straatfotografie ben ik vaak niet brutaal genoeg en architectuur ligt me minder. De rest van de soorten ligt er een beetje tussenin. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen bij te leren en ben ook nog lang niet uitgeleerd. Mijn digitale spiegelreflexcamera heb ik ingeruild voor een Fullframe camera (Sony 850alpha) en inmiddels ben ik al bij mijn vierde spiegelreflexcamera aangekomen (Nikon D750), die weer ongekend veel nieuwe mogelijkheden heeft.

Wat vinden jullie de het leukste om te fotograferen? Laat een berichtje in de comments achter als je wil.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *