Vakantie en fotografie

Vakantietijd, één van de leukste momenten om foto’s te maken. De mooie dingen die er te zien zijn en bijzondere momenten vastleggen om als souvenir mee naar huis te nemen voor een herinnering later als je weer thuis bent. Maar wat moet je doen voor dit mooie souvenir? Hieronder een paar van de dingen die ik doe ter voorbereiding van de vakantie en tijdens de vakantie.

IMG_2453

1) Gereedschap:

– Allereerst natuurlijk de camera. Een compactcamera of een spiegelreflex? Dit is een keuze die je kan maken. Ik heb ze meestal beide bij me. De compact voor het makkelijke meenemen en in de stad of ’s avonds waar je niet je apparatuur al teveel wil showen. De mogelijkheden van zo’n camera zijn wel iets beperkter, maar zeker goed genoeg om mooie foto’s mee te schieten. De spiegelreflexcamera is wel even wat meer bagage, maar heeft wel meer mogelijkheden. Zorg wel van te voren dat je weet hoe de camera werkt. En wanneer je bijvoorbeeld naar een land zoals Afrika gaat, neem dan een camera mee met genoeg zoombereik. Verschillende zoomlenzen is meenemen is altijd aan te raden.

– Natuurlijk genoeg opslagruimte aan geheugenkaartjes. Tegenwoordig zijn kaartjes niet zo duur meer. Mijn voorkeur is een aantal kleinere kaartjes t.o.v. één hele grote. De kans dat een kaartje kapot gaat is altijd aanwezig en op deze manier verspreid je het risico.

– Een oplader en een extra batterij voor je camera is ook een aanrader. Soms is het niet overal mogelijk om je camera op te laden en het zou zonde zijn als dat de beperking van de mooie foto was.

– Wanneer je nog ruimte over hebt, is ook een externe flitser aan te raden. Deze heeft veel meer bereik dan de kleinere ingebouwde flitser en werkt ook heel goed om schaduwen weg te flitsen.

2) Voorbereiding:

– Zowel met een groepsreis als wanneer je zelf reist is het van te voren goed om te kijken waar de mooie fotolocaties zijn. Natuurlijk kom je onderweg genoeg mooie plekjes nog tegen, maar de mooiste zijn zeker al een keer eerder vastgelegd, zodat je zelf het wiel niet hoeft uit te vinden.

– Kijk van te voren in een reisboek. Weet je al dat de locatie waar je heen wil heel erg toeristisch is, probeer dan vooral vroeg of aan het einde van de dag het in te plannen in je reis. Dit voorkomt dat de foto volstaat met toeristen.

3) Tijd

– Zoek uit wanneer er bijvoorbeeld markten zijn of speciale diensten of ceremonies. Heel bijzonder om een stuk cultuur van een land van dichtbij mee te maken.

– Neem alle tijd. Soms duurt het even voor het juiste moment. Zeker bij dieren en kinderen is het soms even geduld hebben.


– Maak altijd meerdere opnames van dingen die in beweging zijn. Zo kan je later de juiste die precies scherp is op de plek die jij wil eruit halen. Ook voorkom je foto’s waar mensen hun ogen dicht hebben. Zo jammer als je daar te laat achterkomt.

Vlak voor zonsondergang en natuurlijk zonsopgang en zonsondergang zelf zijn de mooiste momenten om foto’s te maken. De kleuren op de foto zijn echt prachtig en de onderwerpen veranderen in een silhouet.

4) Onderwerp

Landschappen zijn altijd prachtig om op de foto te zetten. Probeer ook eens een panorama te maken (de meeste camera’s kunnen dat tegenwoordig automatisch). Of maak meerdere portrait foto’s die je achteraf aan elkaar plakt met een fotobewerkingsprogramma.

Mensen laten echt iets van een land zien. Afhankelijk van wat je wil kan je van te voren vragen of je een foto mag maken. Wel zo netjes, want hoe zou jij het vinden als iemand met een camera opeens een foto maakt zo voor je neus. Wat er dan wel vaak gebeurt, is dat mensen gaan poseren. Het spontane is dan een beetje weg. Voor een mooi close-up portret is het wel de beste manier.

Vaak ga ik ergens zitten om te kijken hoe mensen bezig zijn met de dagelijkse dingen. Deze spontane foto’s vind ik het mooist. Als je dan beschikt over een camera met een zoombereik wat groot genoeg is, maar je de prachtigste opnames.Tegenlicht geeft soms een prachtig effect. Probeer het licht te vangen achter het onderwerp of persoon die je op de foto wil zetten. Ook hier krijg je mooie silhouetten of prachtige lichtrandjes langs het onderwerp.


5) Fotoboek

– Laat je mooiste foto’s afdrukken in een fotoboek of voor in een lijst aan de muur. Vaak worden foto’s wel op de computer gezet en geen selectie gemaakt van de mooiste foto’s. Dit is zo jammer, want wat is er nou leuker dan na je vakantie je mooiste vakantiemomenten laten zien aan vrienden en familie en ondertussen de vakantie een heel klein beetje opnieuw beleven door de foto’s.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *