Hoe maak je een panoramafoto?

Soms zie je een beeld wat je heel graag wilt vastleggen met je camera, instellingen goed en je kijkt door de zoeker…maar het past niet in één beeld. Wat doe je dan?

Tegenwoordig kunnen telefoons en compactcamera’s het al automatisch, maar met een spiegelreflexcamera zijn met een paar extra handelingen ook panoramafoto’s te maken. In dit artikel beschrijf ik hoe ik deze foto’s maak.

Landschap en skylines

Vooral landschappen zijn heel geschikt voor panoramafoto’s, maar ook een skyline van een stad is een prachtig overzicht.

Naast de camera is een statief heel handig om zo alle foto’s op een lijn te krijgen en niet halverwege te verschuiven als je ze uit de hand maakt. Maar ook hier is een simpel trucje voor, wanneer je geen statief hebt of niet wil sjouwen. Maak de foto’s niet liggend (landscape) maar staand (portrait). Omdat de foto zo een stuk breder is kan je later tijdens het bewerken de onder- en bovenkant van de foto makkelijk bijsnijden waar je hebt bewogen. Omdat de foto hoger is houd je dan nog genoeg ruimte over. Wanneer je dit zou doen bij een liggende serie foto’s dan kan het wel eens voorkomen dat je een deel van de foto wat je eigenlijk niet wil wegsnijden toch moet weghalen omdat de foto scheef loopt.

Kijk bij onderstaande panorama van 8 foto’s wat ik bedoel.

SONY DSC

Overlap en licht

Wanneer de foto staand is genomen, zal je veel meer ruimte onder en boven overhouden om weg te snijden en het gedeelte waar het om gaat volledig overhouden. Afhankelijk van het plaatje wat je wil vastleggen kan je kiezen om twee of meer foto’s te maken voor de panorama. Soms is twee al genoeg maar voor een skyline is het vaak mooi om zoveel mogelijk van de skyline vast te leggen. Let erop dat je bij elke foto zorgt dat er een stuk overlap is met de vorige foto zodat later het fotobewerkingsprogramma deze overlap kan herkennen en de foto’s aan elkaar kan maken. Een andere tip is om te zorgen dat er niet teveel verschil in licht is. Ga liefst als het kan met je rug richting de zon staan zodat het licht op alle foto’s ongeveer gelijk is. Tegenlicht kan natuurlijk ook, maar licht van de zijkant zorgt vaak voor een groot verloop blauw naar wit in de lucht en licht en donker op de foto wat moeilijk weg te halen is..

SONY DSC

Bewerking

De foto’s zijn gemaakt en dan de bewerking. Als je camera dit niet automatisch kan, dan kan je hiervoor een fotobewerkingsprogramma gebruiken zoals Photoshop. Ook met gratis programma’s zoals bijvoorbeeld autostitch (http://autostitch-2.nl.softonic.com/) kan je heel eenvoudig de foto’s aan elkaar maken.

Zelf gebruik ik Photoshop en hieronder zal ik uitleggen hoe het maken van een panorama in dit programma te werk gaat. Bij elke versie kan het op een andere plaats staan, maar het heet wel hetzelfde.

Nadat je Photoshop hebt geopend selecteer je bij verbeteren de optie Photomerge en daarna Photomerge panorama.

photo 1

Wanneer je dit aanklikt opent er een scherm. Links selecteer je de optie positie wijzigen. Je hoeft dit niet te doen, maar bij sommige foto’s, maakt photoshop naar eigen inzicht de panorama. Dat kan resulteren in soms een panorama wat een fisheye-effect heeft, en dat is nou misschien niet wat je wil.

photo 2

Kies bij bladeren de bestanden die je tot een panorama wil verwerken. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren of geeft het programma de melding dat merge niet mogelijk is, is het soms een optie om één van de foto’s van de uiteinden te laten vervallen.

Wanneer de foto’s aan elkaar zijn gemaakt ziet het er ongeveer zo uit. Selecteer met de uitsnij tool het gebied wat je wil behouden. Daarna uitsnijden en klaar is je panorama!

photo 3

Meer van mijn panoramafoto’s zie je hier.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *