Hoe fotografeer je rook?

Een tijdje geleden plaatste ik een aantal foto’s op mijn website van rook in allerlei kleuren. Dit was een eerste experiment, maar het was zo leuk om te doen. Toen mensen zagen wat het was, vroegen ze hoe ik dit had gedaan. In deze blog vertel ik hoe ik dit soort foto’s heb gemaakt.

Benodigdheden:
– camera (afstandsbediening)
– statief
– zwarte achtergrond
– wierookstokje met houder
– kleine lichtbron
– fotobewerkingsprogramma

Instellingen camera:
– diafragma F9
– sluitertijd 1/125
– iso 200

Voorbereiding
Rook is nogal gevoelig voor wind dus deuren dicht en adem in. Het beste werkt het als je een afstandsbediening voor de camera gebruikt, zodat je zelf niet dicht bij de rook hoeft te komen.
Zorg dat al het licht op het lampje na wat je gaat gebruiken zoveel mogelijk gedimd of uit is.
Zet de kleine lichtbron (bureaulamp of kleine bouwlamp) schuin achter je onderwerp.
Stel de camera in met bovenstaande instellingen en stel scherp op de bovenkant van het stokje wierook. Het is moeilijk scherpstellen op iets wat er nog niet is, maar als er geen wind staat en de rook gaat recht naar boven, zal dit ongeveer in hetzelfde vlak liggen als de punt van het stokje.

Tip voordat je aan de slag gaat
Neem een wierookstokje dat lekker ruikt. Ik dacht voor de foto mijn minst favoriete wierook een beetje op te maken, maar de lucht van de wierook hing nog een dag lang in mijn kleine studio.

Aan de slag
Als de camera goed staat ingesteld dan kan je aan de slag. Wierookstokje aan en schieten maar. Omdat je niet echt goed kan zien hoe de rook gaat, is het makkelijkst om een serie foto’s te schieten. Eventueel de positie van het stokje nog aanpassen om de rook goed scherp te krijgen. Het is niet erg als het stokje op de foto te zien is, die knip je er later gewoon af in je bewerkingsprogramma.
Zet je foto’s eventueel tussendoor over op de computer, zodat je op een groot scherm kan kijken of de instellingen helemaal naar je zin zijn en indien nodig ze aan kan passen.

Knippen, plakken en kleuren
Heb je één of twee series rook geschoten dan is het tijd om te bewerken. Zelf gebruik ik Photoshop als bewerkingsprogramma. Op YouTube zijn allerlei filmpjes te vinden hoe je de foto’s kan bewerken. Je kan de rook uitknippen en in zijn geheel bewerken, maar je kan ook een deel van de rook een aantal keer kopiëren en meerdere malen in één beeld terug laten komen. Laat je creativiteit erop los en voor je het weet heb je een avond gevuld met het kleuren van rook. De foto’s van de series die ik heb gemaakt kijk ik af en toe nog eens terug om een nog ongebruikte foto te bewerken.

spiegelrook_bewerkt-2De foto’s die al heb gemaakt, kan je hier zien. Ik heb nog genoeg foto’s in voorraad om nog heel veel meer rook te kleuren. Veel plezier met ‘roken’. Mocht je naar aanleiding van deze blog zelf een mooie foto hebben gemaakt, zie ik het graag in de reacties op deze blog of op mijn facebookpagina van SR-fotografie (https://www.facebook.com/pages/SR-fotografienl/226246470846368?ref=hl).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *